Hírek

Lélekharang-haranglábszentelés


 

A köztemetőben tartandó lélekharang-haranglábszentelésen megjelenteket köszöntötte Mudráné Szilágyi Ilona a Honismereti és Városvédő Egyesület elnöke.

 

„Lélekharang: általában a templom legkisebb harangja, melyet önmagában haldoklás, illetve halálesetnek, egy lélek e világból való távozásának hírüladására használtak.  A lélekharang hívja a híveket a haldokló mellé, hogy imáikkal kísérjék el élete legsúlyosabb perceiben, tudatja a halál beálltát a hívő közösséggel, s a megszólaltatás módja azt is kifejezte, hogy férfi v. nő-e a halott”- A Magyar Katolikus Lexikon  így ír a lélekharangról.

 

Pappné Papp Irén örökös egyesületi elnök-asszony előterjesztésére a Hajdúdorogi Honismereti és Városvédő Egyesület felkarolta azt a nemes javaslatot, hogy az évekkel ezelőtt a ravatalozóról eltávolított lélekharangot újítsuk fel, készítsünk egy haranglábat, hogy méltó helyen álljon a Köztemetőben. Csige József egyesületi tagtársunk élére állt ennek a kezdeményezésnek. A felújítási munkák során a 270 éves harang „új külsőt” nyert. Városunk közfoglalkoztatott munkásai, vállalkozók voltak a segítők. Köszönet Csige Tamás polgármester úrnak a  támogatást.

 

Ezután Debreceni Péter 5. osztályos tanuló mondott verset a Lélekharangról, majd Dalanics Zoltán parókus  felszentelte a haranglábat. Csige Tamás polgármester megosztotta gondolatait a jelenlevőkkel. Végül Csige József és Pappné Papp Irén  szólaltatta meg a felszentelt lélekharangot.

 

Örömünkre szolgál, hogy a harang újra a Köztemetőben áll.  Bízunk abban, hogy sokáig kíséri utolsó útjára szeretett halottainkat illetve megszólal Halottak húsvétján és Halottak napján.

 


Pályázataink

Új Magyarország Fejlesztési TervÁrvácskák

TIOP-1.2.3-08/1-2008-0085 "ÁRVÁCSKÁK"

 

Új Széchenyi TervMagyarország megújul

 

TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0008 "Könyvtárak a hajdúság felemelkedéséért"

 

KATKAÚj Magyarország Fejlesztési Terv

TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0027 Könyvtárak a Tudós Közösségekért az Alföldön (K.A.T.K.A) projekt